Het Papageno Huis is een samenwerkingsverband tussen 's Heeren Loo en Stichting Papageno. Mensen met autisme worden hier geholpen om zo zelfstandig mogelijk en zo plezierig mogelijk te leven en een eigen plek te vinden in de samenleving. Of het nu gaat om wonen, leren, dagbesteding, behandeling, therapie, welzijn of vrije tijd. In het huis van Stichting Papageno bieden professionele medewerkers van 's Heeren Loo de zorg en ondersteuning die nodig is.

Om in het Papageno Huis te wonen, een opleiding te volgen, werkervaring op te doen of deel te nemen aan de dagactiviteiten is een beschikking nodig. Een beschikking bepaalt hoeveel en wat voor soort zorg nodig is.

 

Leren zelfstandig wonen
Veel jongvolwassenen met autisme kunnen best zelfstandig wonen. Ze hoeven dan niet naar een instelling als ouders of verzorgers de zorg niet meer aan kunnen. Het Papageno Huis biedt de mogelijkheid tot een gewone wooncarrière: vanuit huis tijdelijk op kamers (in het Papageno Huis) en vervolgens zelfstandig wonen. Voor sommigen zal dat volledig zelfstandig wonen zijn, voor anderen zelfstandig wonen met een vorm van (ambulante) begeleiding. Het Papageno Huis telt 12 kamers voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar oud en we gaan uit van een periode van gemiddeld drie jaar wonen in het Papageno Huis.

De kamers in het Papageno Huis zijn op de 1e en 2e verdieping. Ze zijn redelijk ruim en hebben elk een kitchenette, douche en toilet. Bovendien is er op de parterre van het Huis een serre waar kamerbewoners samen kunnen koken, eten, tv-kijken of een spelletje doen.

Specialisten van ’s Heeren Loo selecteren de kamerbewoners. Zij begeleiden en trainen de bewoners en als de tijd rijp is, helpen ze de bewoners met het vinden van zelfstandige huisvesting. Er is professionele begeleiding, maar elke kamerbewoner krijgt ook twee buddy's, vrijwilligers die hulp bieden bij praktische zaken zoals boodschappen doen, eten koken, kamer schoonhouden, wassen en strijken, maar ook een luisterend oor bieden.

 zelfstandig wonen met autisme koningin maxima in papageno huis

 

Werken, leren en dagbesteding 
dagbesteding voor autististische jong volwassenen papageno huis het gooiWerken of een studie volgen hoort bij een zo normaal mogelijk leven. Maar voor mensen met autisme is dit niet altijd even vanzelf sprekend. Voor hen biedt 's Heeren Loo in het Papageno Huis werk- en leertrajecten en dagbesteding.

Mensen met autisme hebben niet altijd de vaardigheden om volledig mee te draaien in het gewone leven. Sms heben zij ook een lichte verstandelijke of andere beperking. Omgaan of contact maken met anderen, communicatieve vaardigheden en een goed voorstellingsvermogen, zijn zaken waar zij vaak moeite mee hebben, maar die zij wel kunnen ontwikkelen en leren. Zij zijn vaak creatief en gepassioneerd, maar weten niet hoe ze daar mee om moeten gaan.

In het Papageno Huis begeleidt 's Heeren Loo mensen met autisme en/of een lichte verstandelijke beperking naar een zo zelfstandig mogelijk leven. Door hen vaardigheden aan te leren, te werken aan hun eigenwaarden en werk- en leerervaringen op te laten doen.  Voor iedereen is er uitgebreid aandacht voor individuele wensen, mogelijkheden en leerdoelen. Zo kunnen zij in de toekomst wellicht doorstromen naar een baan of een (vervolg) opleiding.

 bediening website


Wat kan je doen in het Papageno Huis?

- Leer in het Papageno Restaurant de kneepjes van het horecavak, zowel in de keuken als in het restaurant
- Werk mee in de groenvoorziening
- Leer meer over de dagelijkse taken in het huishouden
- Doe mee met de vele creatieve activiteiten zoals schilderen of boetseren
- Werk mee op de multimedia groep
- Maak muziek of speel toneel en laat je creativiteit de vrije loop
- Doe ervaring op in 't zAaltje zowel facilitair als op gebied van publiciteit en kaartverkoop voor de verschillende voorstellingen en presentaties

In de keuken kan een erkende opleiding keuken assistent niveau 1 worden gevolgd die is ontwikkeld door Koninklijke Horeca Nederland. Deze cursus geeft zicht op een erkend diploma en dus op regulier werk. Ook in de mediatheek worden verschillende cursussen en workshops aangeboden op het gebied vanbijvoorbeeld het maken van websites, grafisch ontwerp en MS Office. In de mediatheek zijn computers en iMacs beschikbaar.

 

De officiele aanmeldingsprocedure voor wonen en dagbesteding loopt via 's Heeren Loo Zorg Midden Nederland, rayon Utrecht. Contactgegevens.

 

 muziek website

Vrijetijdsbesteding in het souterrain

In het Papageno Huis worden in de nabije toekomst ook verschillende vormen van vrijetijdsbesteding aangeboden. De activiteiten zijn prestatiegericht, recreatief, educatief of therapeutisch. In de grote open ruimte, die in kleinere ruimtes kan worden opgedeeld, wordt gemusiceerd, geschilderd, gedanst en geboetseerd. Maar het is ook de plek waar we bijvoorbeeld zaalvoetballen, volleyballen, tafeltennissen, schaken en dammen. Aan al die activiteiten doen buitengewone en gewone mensen mee. Met en zonder autisme. Het belangrijkste is om samen creatief en recreatief bezig te zijn en daar plezier aan te beleven.

 crea website