MUZIEK zorgt

                  voor VERBINDING,

           brengt mensen BIJ ELKAAR

Het Papageno Huis in Laren

Het Papageno Huis is gevestigd in de voormalige Villa Dennenoord aan de Naarderstraat 77 in Laren. Het Papageno Huis haalt de buitenwereld naar binnen. Er is veel aandacht voor integratie en inclusie en kunst en cultuur spelen de hoofdrol. Het doel is kinderen en jongeren met autisme en aanverwante beperkingen zicht te geven op een betere toekomst en een menswaardiger plaats in de samenleving.

Het Huis biedt vanaf medio 2015 verschillenden faciliteiten:

 • 12 jongvolwassenen met autisme leren er zelfstandig te wonen in de 12 appartementen op de eerste en tweede verdieping: zit-/slaapkamers met kitchenette en eigen douche en toilet.
 • 60 jongvolwassenen met autisme kunnen er deelnemen aan dagbesteding- en werkervaringprogramma’s, in het Huis en daarbuiten.
 • Honderden kinderen en jongeren met en zonder autisme kunnen samen creatief en recreatief aan de slag in het activiteitencentrum in het souterrain.
 • Vele honderden mensen met en zonder autisme kunnen op de parterre terecht in het Papageno restaurant, waar jongvolwassenen met autisme worden betrokken bij de bediening en de bereiding en in het multifunctioneel theatertje ’t zAaltje, waar allerlei voorstellingen en presentaties worden geprogrammeerd.
 • Op de parterre is ook een woon-, eet- en zitkamer voor de kamerbewoners, waar ze samen kunnen koken, eten, tv-kijken, spelletjes doen en gasten ontvangen.


Het Papageno Huis wordt beheerd door een kleine professionele staf en een grote groep vrijwilligers. De zorgtaken in het Papageno Huis vallen onder de verantwoordelijkheid van ’s Heeren Loo Zorggroep, vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst tussen ’s Heeren Loo en de Stichting Papageno Huis. Bovendien wordt in het Papageno Huis het eerste vroegdiagnostisch centrum 'de Toverfluitformule' gevestigd.

De buitenwereld naar binnen
Integratie en inclusie zijn belangrijke begrippen in het Papageno Huis. We halen de buitenwereld als het ware naar binnen. Dat geldt voor de parterre waar in het petit restaurant Experience iedereen straks welkom is voor de lekkerste appeltaart van het Gooi, een gezonde lunch of een high tea. Vanuit het Papageno restaurant wordt ook de catering voor ’t zAaltje verzorgd. In ’t zAaltje is iedereen binnenkort welkom bij uiteenlopende voorstellingen en presentaties: alle genres muziek - inclusief disco -, toneel, cabaret, ballet, film, video enz. Bij al deze voorstellingen en presentaties zijn ook mensen met autisme betrokken en verder vooral jong talent. Ook in het activiteitencentrum is straks iedereen welkom.

Zelfstandig wonen
Veel jongvolwassenen met autisme kunnen best zelfstandig wonen. Ze hoeven dan niet naar een instelling als ouders of verzorgers de zorg niet meer aan kunnen. We bieden ze een gewone wooncarrière: vanuit huis op kamers in het Papageno Huis en vervolgens zelfstandig. De kamers in het Papageno Huis zijn op de 1e en 2e verdieping. Ze zijn redelijk ruim en hebben elk een kitchenette, douche en toilet. Bovendien is er op de parterre van het Huis een serre waar kamerbewoners samen kunnen koken, eten, tv-kijken, spelletjes doen en hun gasten kunnen ontvangen. Specialisten van ’s Heeren Loo selecteren de kamerbewoners. Zij begeleiden en trainen de bewoners en als de tijd rijp is, helpen ze de bewoners met het vinden van zelfstandige huisvesting. Er is professionele begeleiding, maar elke kamerbewoner krijgt ook twee buddy's, vrijwilligers die hulp bieden bij praktische zaken zoals boodschappen doen, eten koken, kamer schoonhouden, wassen en strijken, maar ook een luisterend oor bieden.

Dagbesteding en werkervaring
dagbesteding voor autististische jong volwassenen papageno huis het gooiMensen met autisme nemen de wereld anders waar. Wat voor de gemiddelde mens vanzelfsprekend is, is dat lang niet altijd voor mensen met autisme. Wat niet wegneemt dat mensen met autisme veel kunnen leren. In het Papageno Huis is daar onder leiding van ’s Heeren Loo alle gelegenheid voor. De jongvolwassenen met autisme kunnen straks deelnemen aan programma’s waarbij ze leren hun dag in te delen en met hun vrije tijd om te gaan. Werkervaring doen ze op in het Papageno restaurant, bijvoorbeeld in de bediening. In de keuken kunnen ze een cursus volgen die is ontwikkeld met Koninklijke Horeca Nederland. De cursus geeft zicht op een erkend diploma en dus op regulier werk. Ook in ’t zAaltje is er voor jongvolwassenen met autisme binnenkort van alles te doen, zoals de publiciteit en kaartverkoop en de inrichting voor de verschillende voorstellingen en presentaties.

Activiteitencentrum
actviteitencentrum autisme papagenohuisIn het activiteitencentrum in het souterrain ligt het accent op kunst, cultuur en kunsteducatie. De activiteiten zijn prestatiegericht, recreatief, educatief of therapeutisch. In de zes geluidsdichte ateliers, bedoeld om muziek te maken, kunnen ook gesprekken en therapie plaatsvinden. In de grote open ruimte, die in kleinere ruimtes kan worden opgedeeld, wordt gemusiceerd, geschilderd, gedanst en geboetseerd. Maar het is ook de plek waar we bijvoorbeeld zaalvoetballen, volleyballen, tafeltennissen, schaken en dammen. Aan al die activiteiten doen buitengewone en gewone mensen mee. Met en zonder autisme. Het belangrijkste is om samen creatief en recreatief bezig te zijn en daar plezier aan te beleven. In de mediatheek, ook in het souterrain, zijn computers, iMacs, cd's, dvd’s en laptops beschikbaar.

De officiele aanmeldingsprocedure voor wonen en dagbesteding loopt via 's Heeren Loo Zorg Midden Nederland, rayon Utrecht. Voor meer informatie over wonen en dagbesteding

Het Papageno Restaurant is open van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur en op zondag tijdens de koffieconcerten.
 

Vrijwilligers
vrijwilligers papageno huis laren het gooi werken met autistenHet Papageno Huis wordt geleid door een kleine groep professionals, die wordt geholpen door een enorm grote groep vrijwilligers. Vrijwilligers krijgen training van specialisten van ’s Heeren Loo en worden op de ‘werkvloer’ begeleid door medewerkers van Papageno en ’s Heeren Loo. We vragen vrijwilligers te helpen met praktische zaken.

 • Bewoners begeleiden met boodschappen doen, eten koken en kamer op orde houden.
 • Ondersteuning in het petit restaurant, de keuken en de woon-/eetkamer, samen koken en eten met de bewoners en hun gasten.
 • De rol van gastvrouw en –heer vervullen en er samen voor zorgen dat het Huis schoon en netjes is en goed kan functioneren.
 • De programmacommissie voor ’t zAaltje.
 • De werkgroep voor ‘t zAaltje, die zorgt voor onder meer kaartverkoop, zaalinrichting en toezicht.
 • De ondersteuning en begeleiding van de uitvoering van de activiteiten in het souterrain.
 • Begeleiding van bewoners bij het onderhoud van de (kruiden)tuin en de terrassen bij het petit restaurant en de woon-/eetkamer.


Wilt u vrijwilliger worden? Neemt u dan s.v.p. contact op met Joyce van Akkeren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 035 538 8091.

 

Villa Dennenoord dateert uit 1870 en moest eerst een ingrijpende renovatie onderdaan. Een van de velen betrokkenen in dat proces is dr. Flip Schrameijer, gespecialiseerd in bouw en inrichting voor mensen met autisme. Hij heeft het Papageno Huis begin 2016 bezocht en zei o.m. “alles wat ik bedenken kan heeft u voortreffelijk gedaan: de geluidsisolatie lijkt me prima, het lichtplan en de LED-verlichting zijn uitmuntend, evenals de luchtbehandeling en de indeling in een bestaand gebouw. De muziekruimten beneden zijn prachtig, zowel qua geluid als ‘zoning’. De gemeenschappelijke ruimte achter de ontvangsthal idem. De keuken is al even indrukwekkend en op de lay-out en de inrichting van de kamers lijkt me ook al niets aan te merken.“

dennenoord website


Vroegdiagnostisch Centrum 'de Toverfluitformule'

Het is de bedoeling dat in het Papageno Huis ook het vroegdiagnostisch centrum 'de Toverfluitformule' wordt gehuisvest. De nodige informatie over dit initiatief staat onder de button 'Vroegdiagnostisch Centrum'. Inmiddels is de opzet iets gewijzigd in die zin dat het de bedoeling is dat er ook een multi-disciplinair team ten behoeve van de diagnose en behandeladvies wordt samengesteld. E.e.a. wordt verder uitgewerkt i.s.m. de Nederlandse Vereniging voor Autisme, Karakter (de afdeling jeugdpsychiatrie van het Radboud UMC Nijmegen), 's Heeren Loo en Altrecht.