MUZIEK zorgt

                  voor VERBINDING,

           brengt mensen BIJ ELKAAR

Muziektherapie van Papageno is een middel om het kind te bereiken, nieuwsgierig te maken of te motiveren. Maar ook om een veilige sfeer te scheppen waarin het kind zich vrij kan uiten. Muziek haalt kinderen met autisme uit hun isolement, bevordert hun sociale vaardigheden en verbetert zo de kwaliteit van leven.

Muziek als therapie blijkt vaak een middel om de starheid in houding en gedrag van kinderen met autisme te doorbreken. Muziek is het middel en de basis voor de communicatie tussen het kind en de muziektherapeut. Samen doen zij van alles met muziek en geluid. De muziektherapeut heeft verschillende muziekinstrumenten bij zich. Omdat de therapie aan huis wordt gegeven, kan het hele gezin de positieve ervaringen meebeleven.

Onze manier van werken
Papageno biedt sinds 2000 muziektherapie voor jongeren en kinderen vanaf 3 met de diagnose autisme en aanverwante beperkingen. Hbo-opgeleide muziektherapeuten geven de muziektherapie in heel Nederland. Eén keer per week, in principe op een vaste tijd, krijgt het kind in de vertrouwde thuisomgeving individuele, volledig op het kind afgestemde muziektherapie. De therapeut voert regelmatig gesprekken met de ouders of verzorgers. De doelstellingen van de therapie worden in overleg bepaald of bijgesteld.

Begeleiding
In juni 2009 publiceerde de Gezondheidsraad het rapport 'Autismespectrumstoornis: een leven lang anders'. Want helaas is het zo dat mensen met autisme hier meestal hun hele leven mee te maken hebben. Probleemgebieden zijn sociaal contact, communicatie en verbeelding. De muziektherapeut biedt begeleiding, waardoor vaardigheden meer eigen worden en het functioneren in het dagelijks leven makkelijker wordt.

Zo werkt begeleiding
Papageno is ervan overtuigd dat het inzetten van creatieve middelen bij kinderen met autisme deuren opent. Mensen zijn gewend om via woorden contact met elkaar te maken. Maar voor iemand met autisme is dit niet zo vanzelfsprekend. Met creatieve middelen kunnen kinderen en jongeren met autisme toch dingen leren die ze moeilijk vinden. Binnen de begeleiding wordt er veel geoefend met deze vaardigheden, zodat ze ook echt eigen worden. Muziek blijkt een goede ingang voor het maken van onder meer contact.

Begeleiding of therapie?
Wat is het verschil tussen de muziektherapie en de begeleiding die muziektherapeuten van Papageno bieden? In de therapie wordt er in een kortere periode gewerkt aan het aanleren van nieuwe vaardigheden of het oplossen van persoonlijke problemen. Waar het in de therapie vooral om gaat om het aanleren van nieuwe vaardigheden, ligt de nadruk binnen de begeleiding juist op het verder oefenen van deze vaardigheden. De begeleiding duurt dan ook vaak langer dan de periode waarin de vaardigheden worden aangeleerd. Bij muziektherapie gaat het dus vooral om het aanleren van nieuwe vaardigheden. In Begeleiding met muziek worden deze vaardigheden verder getraind.

De muziektherapeuten
De muziektherapeuten werken samen met Papageno en hebben allemaal de juiste kwaliteiten en kwalificaties. Ze houden nieuwe ontwikkelingen bij, doen mee aan supervisie en intervisie en volgen bijscholing. Twee keer per jaar is er een speciale studiedag voor muziektherapeuten.

Wilt u meer informatie kunt u bellen met 035 5388091 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wilt u iemand aanmelden voor de muziektherapie of de begeleiding, vult u dan ons aanmeldingsformulier in (zie knop rechtsboven in het scherm).

Het effect van muziektherapie
Het effect van muziektherapie op kinderen en jongeren met autisme is wetenschappelijk (nog) niet aangetoond. Maar muziektherapeuten en ouders/verzorgers van kinderen die muziektherapie krijgen merken elke dag dat het werkt. Dankzij muziek maken kinderen met autisme (beter) contact, komen ze uit hun isolement en worden sociale vaardigheden gestimuleerd. Natuurlijk wordt ook hun muzikale aanleg ontwikkeld.

Er worden op dit moment twee promotieonderzoeken gedaan naar de effecten van muziektherapie. Onder het kopje 'Onderzoek' leest u daar meer over.

Muziektherapie in het speciaal onderwijs
Sommige scholen in Nederland faciliteren ook muziektherapie. Klik hier voor een promotiefilm voor muziektherapie in het Speciaal Onderwijs.