Heerlijk om SAMEN
                              met lotgenoten van
       MUZIEK
                                        te kunnen GENIETEN

Op zondag 18 juni werd De Hoefslagrally 2017 gereden waarvan Stichting Papageno dit jaar het goede doel was. Een indrukwekkende groep bijzondere auto’s startte ’s ochtends aan de mooie maar ook uitdagende route. Het was een mooie, warme dag waardoor bij veel auto’s het dak open kon. Na de rally werden de deelnemers verwelkomd bij restaurant De Hoefslag. Onder het genot van en hapje en drankje volgde de veiling onder leiding van veilingmeester Willem Berdenis van Berlekom. Stichting de Hoefslagrally was zeer verheugd om aan het einde van de dag een cheque van € 20.000,- te kunnen overhandigen aan Stichting Papageno. Deze opbrengst zal ingezet worden om leerlingen van de Berg en Boschschool in Bilthoven muziektherapie aan te bieden. de Hoefslag Rally

Na bijna zeven jaar is het toch zo ver en ga ik mijn taken bij Papageno vol vertrouwen overdragen aan Christien Kuysters wat betreft het Papageno Huis en aan Mathieu Pater wat betreft Papageno. Beide collega’s zijn al werkzaam bij Papageno en Mathieu zelfs al meer dan tien jaar. Ik blijf betrokken bij Papageno in die zin dat ik zal toetreden tot de Raad van Advies en voorlopig het secretariaat blijf voeren van de projectcommissie die werkt aan de ontwikkeling van het vroegherkenningsnetwerk autisme ‘De Toverfluit’.

Het waren mooie en soms moeilijke jaren waarin, mede dankzij de steun en medewerking van tal van personen en instellingen, Papageno en het Papageno Huis zich voortvarend hebben kunnen ontwikkelen. Voor al die steun, medewerking en samenwerking ben ik zeer erkentelijk. Ook ben ik dankbaar voor het feit dat het bestuur mij vanwege mijn afscheid een mini-symposium aanbiedt, dat begin oktober zal plaats vinden en zal gaan over de invloed van muziek in het algemeen en van muziektherapie in het bijzonder.

Met hartelijke groet,

Pascal A.R.Rijnders.

IMG 7870

Het KPN Mooiste Contactfonds en de Stichting Papageno gaan samen een unieke app ontwikkelen om kinderen met autisme onderling en met hun muziektherapeut te verbinden. Hiermee draagt het KPN Mooiste Contactfonds bij aan het doel van Stichting Papageno om nóg meer kinderen met autisme uit hun isolement te halen.

Nederland telt volgens de Nederlandse Vereniging voor Autisme 190.000 mensen met autisme. Veel kinderen met autisme vinden het moeilijk om zelf initiatief te nemen tot sociaal contact. Door middel van muziektherapie bereikt Stichting Papageno al 20 jaar kinderen met autisme met als doel ze nieuwsgierig te maken en te motiveren tot contact.

Aaltje van Zweden - van Buuren: “Kinderen met autisme zijn meer dan gemiddeld eenzaam. Met muziektherapie kunnen we deze kwetsbare groep bereiken want muziek stimuleert sociale vaardigheden, geeft zelfvertrouwen en helpt om jezelf te laten zien. Straks kunnen we met de app nóg meer kinderen met autisme helpen. Met muziektherapie en therapeuten én met een online platform waarmee ze ook makkelijker met elkaar in contact kunnen treden. Dat zorgt voor verbinding, ook op afstand, en maakt de samenwerking met het KPN Mooiste Contactfonds zeer waardevol.”

Naast het ontwikkelen van de app zal het KPN Mooiste Contactfonds de Stichting Papageno ook ondersteunen met een financiële bijdrage zodat nog eens 150 kinderen muziektherapie kunnen volgen.

Het KPN Mooiste Contact Fonds is in 2007 door KPN opgericht als een onafhankelijke stichting met als doel eenzaamheid in Nederland te helpen bestrijden en een bijdrage te leveren aan het voorkomen van sociaal isolement. Dat gebeurt door projecten te ondersteunen met de inzet van mensen, middelen en geld.

hans

Hans Koeleman, directeur communicatie bij KPN en dirigent Jaap van Zweden                                                                                                                         bij de ondertekening van de samenwerking.

Met dank aan de belangeloze bijdragen van Janine Jansen, Camerata RCO, Erik Scherder, Sigrid van der Linden, Anna Sophia en Jaap van Zweden, is het benefiet concertdiner 'Papageno Accompagnato' in het Koninklijk concertgebouw een enorm succes geworden met een opbrengst van 189.350 euro.

Hartelijk dank!

IMG 5156

APRIL 2017

Op zondag 2 april j.l. gaf het Clarinet Choir Schinveld o.l.v. Gerrit Hols m.m.v. sopraan Véronique Meuffels en tenor Martin Hurkens een benefietconcert ten bate van de Stichting Papageno in de Dionysiuskerk in Schinnen. Een volle kerk luisterde aandachtig naar schitterende muziek, die heel mooi werd uitgevoerd. Het duet van Papageno en Papagena uit Mozart's 'Zauberflöte' was een hoogtepunt in het programma.

In aansluiting op het concert overhandigde mevrouw Odile Wolfs, burgemeester van Onderbanken en lid van het Comité van Aanbeveling van het concert, aan Pascal Rijnders, directeur van de Stichting Papageno, een symbolische cheque met de uitstekende opbrengst van maar liefst €2.345,-- mede dankzij de belangeloze medewerking van alle betrokkenen.

schinveld website

 

IMG 8831

Aan het einde van de Autismeweek 2017 kijkt Jacobine Geel of er genoeg begrip is voor kinderen met autisme. En hoe je een inclusieve samenleving kunt krijgen.

Naast Aaltje van Zweden zijn andere gasten Bram Sizoo (psychiater en hoofd Centrum Ontwikkelingsstoornissen en hoofd zorg van autismekliniek 'Lorna Wing’ Deventer) en Gerard van Wolferen (docent muziek en technologie en autisme ambassadeur HKU)

Jacobine op zondag, zondag 9 april om 17.05 uur op NPO 2.

AJO

Op 30 juni 2017 vindt het Papageno Zomerconcert plaats bij de vijver van restaurant ‘Rust Wat’ in Blaricum. Het is het 20e Zomerconcert en ook daarom een heel bijzonder concert. Niemand minder dan Guus Meeuwis, ambassadeur van Papageno, treedt tijdens dit concert met zijn eigen repertoire op en wordt begeleid door het AJO o.l.v. Rolf Buijs. Speciaal voor deze gelegenheid zijn er van de populaire nummers van Guus arrangementen voor het orkest gemaakt. Voor de pauze speelt het AJO schitterende en temperamentvolle muziek van Borodin, Rimski Korsakov en Ravel. De opbrengst van het Papageno Zomerconcert is volledig bestemd voor het Papageno Huis en de IMC Weekendschool. 

Het eiland bij ‘Rust Wat’ is net groot genoeg om alle musici een plek te geven en het is de vraag of er rondom het water voldoende ruimte is vanwege de grote belangstelling die wordt verwacht.

Kaarten voor het Papageno Zomerconcert kosten € 32,50 per stuk plus € 2,00 reserveringskosten en kunnen worden gekocht via www.zomerconcert.nl of bij de Larense Boekhandel, Apotheek Zevenend en de Gooische Apotheek in Laren en bij Apotheek Meentweg in Blaricum. Tot en met 18 april combineert u de aanschaf van uw kaarten met een automatische donatie van € 7,50 per kaart aan Stichting Papageno Zomerconcert.

Als donateur wordt u twee maal per jaar op de hoogte gebracht van besteding van de sponsorgelden.U krijgt ook als eerste informatie over het Zomerconcert van 2018 zodat u op tijd uw donateurschap kunt verlengen. 

14 december 2016
Woensdag 14 december jl. was Aaltje van Zweden live op televisie bij Omroep Max naar aanleiding van de onlangs aan haar toegekende Hélène de Montigny-prijs.  Fragment Uitzending Tijd voor Max

 

AaltjeTijd4Max website

December 2016
Tijdens een live uitzending van Podium Witteman op NPO2 werd bekend gemaakt dat aan Papageno-ambassadeurs Lucas en Arthur Jussen de publieksprijs Edison Klassiek is toegekend voor hun Mozart-album met Concerten voor 2 piano’s en orkest. Een van die concerten hebben zij op 5 april jl. uitgevoerd tijdens het benefietconcert door Camerata RCO o.l.v. Jaap van Zweden.

 edison website

Foto: Daniëlle van Coevorden

November 2016
Docent en liefhebber van klassieke muziek, Walter Heijder, ontdekte op zijn 36e dat hij het syndroom van Asperger heeft. Focussen kan hij als geen ander, maar sociaal contact gaat hem lastig af. Deze eigenschappen zag hij ook terug in de componist Ludwig van Beethoven. Daarom besloot hij zijn leven te gaan onderzoeken. Vorige week verscheen zijn boek ‘Was Beethoven een Asperger?’. 

Aaltje en Jaap van Zweden, oprichters Papageno over het boek: 'De uitgewerkte informatie over Beethovens vermeende aspergersyndroom is helder, verklaart een hoop en zet zelfs zijn genialiteit in een ander daglicht.’
Jaap van Zweden heeft tijdens zijn gastdirectie bij het Cleveland Symphony Orchestra het boek ontvangen van Walter Heijder's zus Agnes.

IMG 0288 website
5 november 2016
Aaltje van Zweden heeft zaterdag 5 november de Hélène de Montigny-prijs in ontvangst genomen voor haar werk voor Stichting Papageno en Stichting Papageno Huis. Beide stichtingen zetten zich in voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met Autisme Spectrum Stoornis (ASS). De Hélène de Montigny Stichting reikt om de drie jaar de prestigieuze prijs uit aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de mensheid in het algemeen. De jury heeft de prijs aan Aaltje van Zweden toegekend, omdat haar werk voor jonge mensen met ASS grote betekenis heeft voor de samenleving.
 Helene Montigny prijs

De jury prijst het innovatieve en overdraagbare karakter én de professionele opzet van de Stichting Papageno en Stichting Papageno Huis. Beide stichtingen zetten zich in om de kwaliteit van leven van kinderen, jongeren en jongvolwassenen met ASS te verbeteren. 
 
Met onder meer muziektherapie helpt Papageno kinderen met ASS uit hun isolement. Deze therapie stimuleert hun sociale vaardigheden en helpt ze zich te uiten. Dankzij de inzet van Aaltje van Zweden heeft de therapie meer aandacht en erkenning gekregen in Nederland. Niet alleen bij ASS maar ook bij de behandeling en begeleiding van andere stoornissen. 

Papageno organiseert daarnaast regelmatig ontmoetingen voor lotgenoten en ondersteunt wetenschappelijk onderzoek. In 2015 heeft Koningin Máxima het Papageno Huis geopend. In dit huis leren jongvolwassenen met ASS zelfstandig te wonen en doen ze mee aan dagbesteding- en werkervaringsprogramma’s. Kunst en cultuur spelen daarbij een grote rol, maar er is ook ruimte voor sport en spel. Het uitgangspunt bij Papageno is dat er altijd gedacht wordt vanuit de mogelijkheden van kinderen en jongeren met ASS en niet vanuit beperkingen. 
 
Aaltje van Zweden ontving de Hélène de Montigny-prijs op voordracht van de jury met voorzitter mevrouw Prof. dr.ir. K.I.J. Maex, Rector Magnificus van de Universiteit van Amsterdam. Aan de prijs is een geldbedrag van € 50.000 verbonden. 
 
Aaltje van Zweden
Aaltje van Zweden-van Buuren (1963) werd geboren op Haïti en groeide op in Nederland. Al jong trouwde ze met dirigent Jaap van Zweden. De geboorte van hun zoon Benjamin met ASS leidde in 1997 tot de oprichting van Stichting Papageno. Aaltje van Zweden is de stuwende kracht achter een groot aantal projecten, die de stichting heeft ontwikkeld en aanbiedt. Tijdens haar masteropleiding Kunsteducatie aan de Hogeschool voor Kunsten van Amsterdam specialiseerde zij zich in kunsteducatie voor het speciaal onderwijs, in het bijzonder voor leerlingen met ASS. Aaltje van Zweden is in 2012 benoemd tot Ridder in de Oranje Nassau.
 
Over Hélène de Montigny-prijs
De Hélène de Montigny-prijs wordt uitgereikt vanuit de Hélène de Montigny Stichting, deze verleent geldelijke steun aan organisaties met een liefdadig doel. De jury 2016 bestaat uit mevrouw Prof. dr.ir. K.I.J. Maex (voorzitter), mevrouw Prof. Dr. S.P. Verloove-Vanhorick en de heer Ir. M.C. van Veen. 

Eerdere laureaten waren onder meer Jonas Salk (uitvinder polio-vaccin), majoor Bosshardt (Leger des Heils), Renate Rubinstein (intellectuele oordeelsvorming), Max van der Stoel (mensenrechten),Willemijn Verloop (War Child Nederland), Ahmed Aboutaleb (sociale cohesie) en Heleen Terwijn (IMC Weekendschool). 
 
Op zondag 19 februari is de Papageno Kunstclub weer van start gegaan onder leiding van kunstenaar Maja Boot. Een gevarieerd programma is samengesteld met lessen als boomstronken a la Karel Appel schilderen, takkenbeelden maken en de nacht schilderen. Papageno Kunstclub is voor jongeren van 15 tot 21 jaar met én zonder autisme. 
 
Ervaring of talent is niet nodig. Interesse in én enthousiasme voor beeldende kunst en vormgeving wel. Maja Boot en verschillende gerenomeerde gastdocenten leren de deelnemers zich met uiteenlopende materialen creatief uit te drukken. De activiteiten bij de Papageno Kunstclub zijn gericht het versterken van het beeldend vermogen. 
 
De lessen vinden plaats op zondagmiddag (tweewekelijks) van 14.00 – 17.00 uur. De kosten bedragen € 8,50 per les. Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Karel Appel website

November 2016
Onder leiding van de bekende dirigent en stemcoach Sigrid van der Linden gaat dit najaar in het Papageno Huis het Papageno Koor van start. Het repertoire wordt heel breed. Van muziek uit de Middeleeuwen tot songs van Andrew Lloyd Webber en van Bach tot favoriete evergreens van Rogers en Hammerstein en nog veel meer. Mensen tussen 18 en circa 55 met en zonder autisme die er plezier in (denken te) hebben om te zingen zijn van harte welkom. 

Repetities van het Papageno Koor vinden plaats op maandagavond van 19.30 tot 22.00 uur.

 
Voor: mensen tussen 18 en 55 jaar
Wanneer: maandagavond 19.30 – 21.30 uur
Start: 12 december 2016 (definitief)
Kosten: 10 euro per maand
Waar: Papageno Huis
Door: Sigrid van der Linden 
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 zangkoren website

Oktober 2016
Vivaldi’s Vier Jaargetijden is al meer dan 150 keer uitgevoerd en opgenomen, en dat is terecht. Want hoe vaak we het ook te horen krijgen, De Vier Jaargetijden blijft geniaal. Vandaag is de heruitgave met Jaap van Zweden en Combattimento Consort Amsterdam uitgekomen. Voor elke verkochte cd gaat één euro naar Papageno. Elke donatie van de prachtige cd helpt om kinderen en jongeren met autisme uit hun isolement te halen.


De cd is hier te verkrijgen.

cd vierjaargetijden website

9 september 2016
Afgelopen vrijdag 9 september zijn maarliefst vijftien jongeren van het Papgeno Huis op uitnodiging van JCI Het Gooi een dagje uit geweest. Deze dag werd gefinancierd vanuit de door hen georganiseerde Duckrace op 4 september jl., die maarliefst 15.400 euro opleverde.

Organisator Rafaël Redczus, JCI Het Gooi: "Wat een dankbare dag was het gisteren. We namen de kids van Papageno een dagje mee naar het Robinson Crusoë, privé eiland van Sailwise. Een unieke plek, volledig ingericht voor mensen met een beperking. Het werd een dag vol varen, wakeboarden, muziek maken, kampvuur. En veel plezier. Waarbij de natuur zich op z’n mooist liet zien. Een dag om nooit meer te vergeten".
 
RobinsonCrusoe website

5 september 2016
Zwembad Sijsjesberg in Huizen kleurde zondag 4 september knalgeel: 5.000 badeenden werden te water gelaten om zo geld op te halen voor Papageno. Luide toejuichingen van supporters aan wal én de waterstralen hielpen de eenden naar de overkant. Met de opbrengst van maar liefst € 15.140,- was de middag een groot succes.

duckrace cheque website

De duckrace is een initiatief van Juniorkamer het Gooi. Het event is ondersteund door Westerveld, Foto Koch, Schoolfoto, PKF Wallast, Experty, Weltevreden, Ontwerphuis.eu, Floberg Makelaardij en NSGK.

Klik hier voor de aftermovie om het alsnog mee te beleven !

 eendjes aankomst website

19 augustus
Van Mozart tot Nickelback; muziek doet iets met je hersenen. Muziek maakt herinneringen en emoties los, zoals euforie of troost, en kan worden ingezet als therapie bij autisme.

Van 19 t/m 21 augustus zaten professionals en ervaringsdeskundigen klaar op popfestival Lowlands om te vertellen wat muziek met het brein doet.

Muziektherapeut Mathieu Pater bijvoorbeeld, die de effecten van muziektherapie bij kinderen met autisme onderzoekt en ze zelf in de praktijk brengt. Of Willem Philipsen, die de andere kant van de medaille laat zien. Deze voormalige gitarist van Anouk en Postmen knokte zich terug na een verlammend herseninfarct en is het levende bewijs van de kracht van muziek.
 
Lowlands

5 april 2016

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan besloten de Kiwanis Amsterdam hun jaarlijkse concert ten bate van Papageno te organiseren en er een speciaal evenement van te maken. En dat werd het op 5 april j.l. in de RAI in Amsterdam. Een goed bezocht benefietdiner met een veiling o.l.v. Jop Ubbens van Christie's Amsterdam voorafgaand aan een schitterend concert door Camerata RCO (leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest) o.l.v. Jaap van Zweden met solistische medewerking van Alexander Kerr, Jeroen Woudstra en Lucas en Arthur Jussen met een prachtig Mozart-programma.

 

Mede dankzij het feit dat alle musici belangeloos wilden medewerken en er door vrijwel alle toeleveranciers e.d. substantiële kortingen werden gegeven, bedroeg de opbrengst iets meer dan 260.000,-- euro

Als toegift werd de vrijwel uitverkochte zaal getrakteerd op een duet uit Mozart's Zauberflöte van Papageno en Papagena, gezongen door Laetitia Gerards en Michael Wilmering.

 

RAI website

foto: Hans van der Woerd

 Bekijk hier een amateur opname.

12 maart 2016

nldoet website

Het Oranje Fonds organiseerde ook dit jaar weer samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Op 10 maart waren vrijwilligers van het Papageno Huis hard aan het werk om het huis een extra poetsbeurt te geven. Prinses Annette bereidde in de keuken een lunch voor om hen eens extra in het zonnetje te zetten. Ook Elbert Roest, burgemeester van Laren, was hierbij aanwezig.

 

5 februari 2016
Tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij werd onthuld dat in 2016 een recordbedrag van ruim 52,9 miljoen euro gaat naar maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen of mogelijkheden een steuntje in de rug geven. 
 
Papageno ontvangt maar liefst € 320.000 uit de loterijopbrengsten. Wij bedanken alle deelnemers van de VriendenLoterij voor deze fantastische bijdrage. 
 
De VriendenLoterij trekt € 500.000 uit voor 'Fast Lane Autism', een nieuw project onder auspicien van NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme). Doel van ‘Fast Lane Autism’ is de vroegsignalering van autisme te bevorderen en sneller helderheid te hebben over de vraag of er inderdaad sprake is van autisme. Een groot deel van de bijdrage die NVA ontvangt wordt besteed aan De Toverfluit. 
 
 vriendenloterij web
foto: Roy Beusker
 
De Toverfluit is een ontmoetingsplek in het Papageno Huis waar vroeg-diagnostiek, advies en hulp wordt geboden. Binnen vier weken ontvangen ouders in een eindgesprek de diagnose van hun kind. Hierna wordt samen met hen direct een plan gemaakt voor de eerste vervolgstappen. De resultaten van dit project worden gebruikt om consultatiebureaus, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en gemeenten te overtuigen van het belang van vroegsignalering.
 
Ook zal het online platform, Zoek en Vind Autisme, gerealiseerd worden. Zowel zorgaanbieders als ouders en volwassenen met autisme kunnen op dit platform relevante informatie over autisme vinden. 
 
Papageno bedankt Vriendenloterij en al haar deelnemers voor de steun!
 
27 januari 2016
Één dag voor de eerste uitzending van de serie "Jaap van Zweden, een Hollandse maestro op wereldtournee", maakte het New York Philharmonic Orchestra de benoeming van Jaap van Zweden tot Music Director bekend, met ingang van 2018-2019 voor een periode van vijf jaar. In het seizoen 2017-2018 zal hij al als Music Director Designate aan het orkest verbonden zijn. Voor meer informatie.
 
Sinds hij de viool definitief heeft verruild voor de baton, is het snel gegaan met de internationale loopbaan van Jaap van Zweden. De zevendelige documentaireserie  toont een jaar uit het leven van de topdirigent. Een hectisch en enerverend leven vol muzikale en persoonlijke hoogtepunten, maar ook een leven van opofferingen. Familieleden, vrienden en musici komen aan het woord over zijn werk en persoonlijkheid.
 
maestro
 
Het leven van Jaap van Zweden speelt zich voornamelijk af in concertzalen, hotelkamers en vliegtuigen. Hij reist veelvuldig heen en weer tussen zijn woonplaats Amsterdam, Dallas en Hongkong, waar hij vaste betrekkingen heeft als chef-dirigent. Daarnaast gaat er geen maand voorbij zonder gastoptredens, vaak bij de meest gerenommeerde orkesten ter wereld als het New York Philharmonic, het Chicago Symphony Orchestra en het Orchestre de Paris. 
 
Papageno Huis in serie "Hollandse maestro op wereldtournee"
In zijn schaarse vrije tijd heeft Jaap van Zweden de afgelopen jaren gewerkt aan de voltooiing van wat hij en zijn vrouw Aaltje als hun levenswerk beschouwen: de bouw van het Papagenohuis in Laren. De ervaringen met hun autistische zoon Benjamin hebben de basis gevormd voor de totstandkoming van dit huis voor jong-volwassenen met autisme. De opening van het huis, door Koningin Máxima, is een grote en emotionele gebeurtenis in het leven van Jaap en Aaltje. Datzelfde geldt voor het moment dat hun eerste kleinkind wordt geboren, en voor de dag dat hun zoon Benjamin op zichzelf gaat wonen. 
 
De documentaireserie laat zien wie Jaap van Zweden is en wat hem drijft. Een persoonlijkheid die wordt gekenmerkt door grenzeloos fanatisme en een onuitputtelijke voorraad energie. Zoals zijn manager zegt: “He is a force of nature”.
 
De zevendelige serie 'Jaap van Zweden, een Hollandse maestro op wereldtournee', is te zien vanaf donderdag 28 januari 2016, om 21.15 uur bij AVROTROS op NPO 2.
 
8 december 2015
Het Vriendenfonds van de Vriendenloterij beloont jaarlijks vrijwilligers die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt met de Vriendenfondsprijs. Aan die prijs is een bedrag van maximaal € 2.000,-- verbonden. Dat geld mag dan worden gebruikt om een hartenwens van de uitverkoren vrijwilliger te helpen vervullen.
 
Het Papageno Huis in Laren prijst zich gelukkig met de inzet van al zo’n 70 vrijwilligers die niet alleen buddy zijn voor de kamerbewoners, maar ook allerlei hand en spandiensten verrichten en klusjes opknappen. Zo’n vrijwilliger en dan van het eerste uur is Robbert van der Pas (52), die zich in een relatief korte tijd onmisbaar heeft gemaakt. Hij is een enorm handige klusjesman die met het grootste gemak kasten in elkaar zet, van alles en nog wat ophangt en zelfs meubilair op maat heeft gemaakt. Robbert heeft ook een hartenwens en dat is de renovatie van zijn oude Deux Chevaux waaraan hij verknocht is. Hij houdt sowieso van het ‘lelijke eendje’ en heeft een verzameling van al meer dan 100 modellen.
 
Op 7 december (internationale vrijwilligersdag) heeft Pascal Rijnders, directeur van de Stichting Papageno, in het Papageno Huis, in aanwezigheid van een groot aantal vrijwilligers de Vriendenfondsprijs officieel uitgereikt aan Robbert van der Pas d.m.v. een symbolische cheque van € 2.000,--.
 
cheque papagenohuis website
 

1 november 2015

Aaltje van Zweden - van Buuren, medeoprichter en voorzitter van de Stichting Papageno, is de hoofdpersoon in de aflevering van het TV-programma 'de Wandeling' wat KRO-NCRV op maandag 9 november jl. om 19.00 uur zal uitzenden. Ook het Papageno Huis speelt in dit programma een rol. Bekijk uitzending.

Wandeling Aaltje

 

26 augustus 2015
Woensdag 26 augustus 2015 was een dag om nooit meer te vergeten. In een bomvol Papageno Huis, er waren zo'n 350 gasten, verrichtte Koningin Máxima de openingshandeling en zette ze haar naam in de cirkelvormige tekst: “Op woensdag 26 augustus 2015 heeft Hare Majesteit Koningin Máxima het Papageno Huis officieel geopend.” Deze tekst wordt in het raam naast de ingang van ’t zAaltje geëtst.

opening website

In ’t zAaltje vond een bijzonder optreden plaats door leden van het Radio Filharmonisch Orkest m.m.v. Papageno-ambassadeurs Jooske Heijsteeg, Lucas en Arthur Jussen (piano) en Pim Avondrood (tenor) o.l.v. Peter Biloen. Rob Zimmerman had een arrangement gemaakt van twee aria’s uit Mozarts opera Die Zauberflöte en Maja Roodveldt had speciaal voor de opening de tekst herschreven. De rol van Papageno werd op indrukwekkende wijze vertolkt door bariton Daniël Herman Mostert. 
 

30 juni 2015

Sinds 1 mei kunnen jonge mensen met autisme in het Papageno Huis zelfstandig leren wonen. Het Papageno Huis heeft prachtige ruimtes, waaronder een petit restaurant, een theatertje, een souterrain met een grote multifunctionele ruimte waar van alles kan op het gebied van muziek, kunst, sport en spel. Kinderen (vanaf 6 jaar), jongeren en jongvolwassenen met autisme zijn welkom om mee te doen aan heel veel verschillende activiteiten op elk niveau.

Meer weten? Stuurt u dan even een mailtje: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

mei 2015

Sinds 2008 heeft de Stichting Papageno met succes een pioniersrol vervuld in het initiëren en faciliteren van kunsteducatieprojecten als 'Ontmoeten' en 'MuziekMakers' voor scholen voor speciaal onderwijs. Vanuit de doelstelling van Papageno waren deze projecten gericht op samenwerking van kinderen met en zonder autisme. Gaandeweg is een bredere doelgroep bij deze projecten betrokken geraakt en hoewel Papageno deze ontwikkeling van harte aanmoedigt past het niet meer bij haar kerntaak. Daarom is besloten de kunsteducatieactiviteiten over te dragen aan de Stichting Tamino.

De Stichting Tamino streeft ernaar dat alle kinderen en jongeren met een beperking binnenschools structureel met kunsteducatie in aanraking komen en er in de vrije tijd voldoende toegang toe is. Tamino richt zich op deskundigheidsbevordering van professionals uit de kunst en cultuursector en het speciaal onderwijs door trainingen, workshops en nascholing te verzorgen die bijdragen aan beter en meer kunstonderwijs voor speciale doelgroepen. Daarnaast initieert Tamino vernieuwende kunstprogramma's die direct bijdragen aan de kunstzinnige en persoonlijke talentontwikkeling van kinderen en jongeren met een beperking. Voor scholen voor speciaal onderwijs die kunstonderwijs willen verankeren is Tamino een kundige gesprekspartner die kan helpen bij het ontwikkelen en implementeren van cultuurbeleid. 

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de website van Stichting Tamino (www.stichtingtamino.nl) . Deze wordt komende zomer gelanceerd. Wilt u op de hoogte gehouden worden van de activiteiten of heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of rechtsreeks met Tanja van Dijk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-19438802.

7 juni 2015

Het Papageno Huis helpt jongvolwassenen, jongeren en kinderen met autisme om zo zelfstandig mogelijk, zo plezierig mogelijk te leven en een eigen plek midden in de samenleving te vinden.

Aanmelden voor het wonen op kamers en dagbesteding kan bij het zorgloket van ’s Heeren Loo: 088-0369030. Elke dag bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur. Anja, Petra of Katy beantwoorden vragen en helpen verder. Een folder kunt u aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

maart 2015

De twee informatieavonden over vrijwilligerswerk in het Papageno Huis waren een succes. Van de 100 aanwezigen heeft ruim de helft zich aangemeld als vrijwilliger voor bijvoorbeeld ondersteuning in de horeca, als buddy of als ict-medewerker. Van de 54 personen die zich hebben aanmeld voor vrijwilligerswerk in het Papageno Huis, is inmiddels bijna iedereen uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Heeft u nog niets van ons gehoord of wilt u zich alsnog aanmelden? Stuurt u dan even een mailtje: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het Papageno Huis helpt jongvolwassenen, jongeren en kinderen met autisme om zo zelfstandig mogelijk, zo plezierig mogelijk te leven en een eigen plek in de samenleving te vinden. Aanmelden voor het wonen op kamers en dagbesteding kan bij het zorgloket van ’s Heeren Loo: 088 0369030. Elke dag bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur. Anja, Petra of Katy beantwoorden vragen en helpen verder. Een folder kunt u aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Mama Vita dec 2014 cover

februari 2014

In februari is op de Boslustschool te Ommen de pilot 'begeleiding met muziek' gestart voor 11 kinderen met autisme. Het is fantastisch dat, na evaluatie van de pilot, besloten is om de begeleiding met muziek aan de Boslustschool voort te zetten en om ook voor de bovenbouw een informatieavond te gaan organiseren, zodat deze ouders hun kinderen ook aan kunnen melden voor de muziek.
 
De verschillende hulpvragen van de ouders waren o.a.spraakverbetering, contact maken, spanningsboog vergroten, ontspanning, emoties uiten, zelfvertrouwen vergroten en emoties reguleren. Papageno Muziektherapeut Ilsje Merk: "Het waren 15 prachtige weken. Mijn geloof in de kracht van muziek is weer zo bevestigd! Ik denk aan Julia, die met haar hele lichaam tegen de harp aan gaat staan, de trillingen voelend, ontspant en lacht. Ik denk aan Anouk, die volop zingt en spreekt. Sem, die in de muziek helemaal los gaat met djembes. En Merijn, die huppelend naar de muziekruimte komt."